torstai 14. joulukuuta 2023

WIEN JOULUKUUSSA 2023

Onko sulaa hulluutta varata matka ulkomaille viikko ennen joulua, kun kaikki jouluhommelit on tekemättä, ja kotiin on aattona pelmahtamassa tusina joulunviettäjää?
On tai ei, me varasimme viikon reissun jouluiseen Wieniin joulufiilistä nostattamaan.

Wien on jouluttajan paratiisi monessakin suhteessa. Täällä on lukuisia isoja ja pieniä joulumarkkinoita siellä sun täällä ympäri kaupunkia: toreilla, aukioilla, ja onpa kokonaisia kadunpätkiäkin suljettu juuri tätä tarkoitusta varten.


Wienin joulumarkkinat ovat avoinna joka päivä marraskuun puolivälistä jouluun asti, ja lähes poikkeuksetta aamupäivästä iltamyöhäiseen.

Pienemmillä markkinoilla tarjonta rajoittuu pelkästään kojumyyntiin, joka on lähestulkoon samaa kaikilla markkinoilla: erilaisia käsitöitä, joulukoristeita sekä paikallista ruokaa ja juomaa. Pienemmistä markkinoista Maria Theresien markkinat olivat mukavan kokoiset kuljeskella läpi nauttien kuumaa juomaa, paikallista voileipää ja herkkuja samalla ihaillen museokorttelin upeita rakennuksia, ja katsella vastaantulevia iloisia ihmisiä.


Isoimmat markkinat taas tarjoavat vierailijoilleen erilaisia musiikkiesityksiä, eläimiä, huvipuistolaitteita, luistelurataa ym. hauskuutta. Meidän suosikkimme ehdottomasti oli Rathausin ympäristöön rakennetut markkinat. Puistosta löytyi lähes kaikki mahdollinen ja mahdoton; tosin hintatasokin oli sen mukainen. 

N. 100 m pituinen maksullinen aidattu luistelurata oli nuorison suursuosiossa. 

Jouluvaloissa ei täällä ole nuukailtu. Joka paikassa on toinen toistaan kauniimpia ja massiivisempia joulukuusia välkkyvine valoineen, ja markkinakojut ovat kaikki kauniisti valoilla koristeltuja. 

Aivan oma maailmansa on keskustan isojen ostoskatujen jouluvalot. Ne saavat kyllä silmät ja suun levähtämään ammolleen. Joka kadulla oli omanlaisensa jouluvalonsa, jotka loistavat toinen toistaan kauniimpia.

Jos mietit lähteväsi Wieniin ensi vuonna joulunaikaan niin mene ihmeessä! Ota mukaan pipo, hanskat, iloinen mieli ja paksuhko lompakko, sillä Wienin hintataso on suht korkea. Mutta koettavaa ja nähtävää riittää yllin kyllin!

Hyvää Joulua Sinulle ja ihanaa alkavaa
Uutta Vuotta 2024!
  Elina❤️

tiistai 7. marraskuuta 2023

SALAKAVALA BORRELIOOSI

Mennyt kesä oli katastrofaalinen punkkikesä! Tällaista punkkien eli puutiaisten vyöryä en muista ikinä olleen tänä 30-vuoden aikana, minkä olemme täällä saaristossa asuneet.

Minä olen toki ollut aina meidän perheessä se, jonka kimppuun puutiaiset ovat hyökänneet. Jo silloinkin, kun lapset olivat pieniä, ja kirmasivat puolialastomina pihalla, minä nypin itsestäni punkkeja, eikä lapsissa ollut ainuttakaan.
Puutiaiset rakastavat lymytä pitkässä ja kosteassa heinikossa. Minä taas vihaan pitkää heinikkoa, koska en halua ajaa ruohonleikkurilla sinne piiloutuneiden  sammakoiden päälle. Tein sen kerran, ja kuulen vieläkin sen pikku-raukan karmean kirkunnan korvissani. Kyllä, sammakot kirkuvat tuskissaan. Siitä tuli minun pitkäaikainen painajaiseni.

Mutta niin tuli tämän kesän punkeistakin.
Kahdeksantoista punkkia mieheni nyppi ihostani irti toukokuun ja syyskuun välisenä aikana. Ja viimeinen, syyskuun 3. päivä irroitettu punkki tartutti minuun sitten borrelioosin. 
Mieheni sairastui flunssaan syyskuun alussa, ja luulin saaneeni häneltä tartunnan. Olin huonovointinen, ääneni katosi, minulla oli kova yskä, jokapaikan särkyjä ja järjetön väsymys. Niin kuin oli miehellänikin. Kähisin ja yskin parisen viikkoa, kunnes huomasin 12cm rinkulan kyljessäni, ja lopulta ymmärsin yskän. Siinä vaiheessa jo koko kroppaa kutitti,  ja  jalkoihin oli noussut outoa ihottumaa.  Parin viikon ab-kuurin jälkeen yskin yhä, ja ihoa saa raapia aina mennen tullen. Isot nivelet oireilevat yhä; pahemmin öiseen aikaan.

Olen minä aiemminkin borrelioosin sairastanut, mutta paljon lievemmin oirein.
Tiedä sitten, mikä hybridi tämänvuotisen taudin on aiheuttanut. Tämän vuoden valtava punkkien määrä selittyy ehkä peurojen ja supikoirien määrän lisääntymisellä sekä jatkuvalla satamisella eli kosteudella. Ja kyllähän minussakin täytyy jotain/joku juttu olla, miksi puutiaiset "valitsevat" minut, eikä esim miestäni, joka poimii marjoja ihan vieressäni.
Rakastavatko puutiaiset sinua vai 
lähimmäistäsi❤️?

Mukavaa viikkoa
        Elina❤️


sunnuntai 5. marraskuuta 2023

MINILOMA TURUSSA LINNASMÄKI

Oletko koskaan vieraillut Turun Linnasmäessä? Minäkään en ollut; en edes kuullut paikasta ennen marraskuun ensimmäistä viikonloppua, mutta nyt tiedän ja tunnen paikan. 
Kiitos, Linnasmäki tästä mahdollisuudesta!

Hotelli/hostelli Linnasmäki sijaitsee vain 4km Turun keskustasta, joten jos etsit edullista ja viihtyisää majoituspaikkaa keskustan tuntumasta niin Linnasmäki on sinua varten.
Meidän kahden hengen huoneemme oli iso ja viihtyisä, ja siellä oli vielä tarvittaessa  kolmaskin vuode käytettävissä.
Myös lapset oli otettu huomioon omalla leikkinurkkauksella, ja hotellin ympäristössä oli lasten turvallista ulkoilla/leikkiä.
Itse laitan paljon painoarvoa nukkumiseen ja sänkyjen mukavuuteen matkustaessa ja yöpyessä eri hotelleissa. Linnasmäessa oli panostettu  sänkyihin, tyynyihin ja peittoihin, ja uni tuli silmään nopeasti. Plussana mainittakoon, ettei huoneen ulkopuoleltakaan kuulunut ylimääräisiä ääniä.
Aamupala kuuluu hotellihuoneiden hintaan, ja se oli monipuolinen ja maistuva. Tarjolla oli paljon kaikkea minun makuuni: mm. puuroa, vihanneksia, hedelmiä, rasvattomia leikkeleitä ja tuotteita, jogurttia ja granolaa.
Myös erityisruokavaliot oli huomioitu, ja löytyipä vielä vegaanisiakin tuotteita.
Ensi kesän Muumimaailma-vierailuja tai esim.  DBL-festareita ajatellen kannattaa laittaa vinkkinä korvan taakse tämä mesta, ja varata ajoissa ystäviesi kanssa edullinen ja helppo majoitus kesän rientoihin.
Enemmän tietoja Linnasmäestä heidän kotisivuiltaan
Me yhdistimme tähän viikonloppuun vielä Logomon keikan, ja menimme avoimin mielin kuuntelemaan meille molemmille ihan uutta bändiä. Avarrettiin siis yhdessä maailmaa tänä viikonloppun🤍.

Mukavaa alkavaa talvea  ja  yhdessäoloa❤️!
Elina



maanantai 23. tammikuuta 2023

LUKSUS-LUONNONKOSMETIIKKAA IKÄÄNTYVÄLLE IHOLLE SILÉ COSMETICS

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ @SILÉ COSMETICS

Sisältää alennuskoodin -30%

Sain testiin ihanan luksus-luonnonkosmetiikkaa sisältävän ihonhoitopakkauksen kokkolalaiselta yritykseltä nimeltä Silé Cosmetics. Yrityksen ihonhoitotuotteet ovat saaneet innoituksensa Skandinavian puhtaasta luonnosta.Tuotteita ei testata eläimillä, eikä niissä ole mitään eläinperäisiä ainesosia. Silé Cosmetics on FI Naturan sertifioitu sarja, eli tuotteiden laatua, luonnonmukaisuutta sekä alkuperää valvotaan jatkuvasti. 
Posti toi minulle Sile Cosmeticsin täydellisen lahjapakkauksen, jonka jo ylellinen ulkokuori kätki sisäänsä ihon kuivaharjaukseen soveltuvan harjan, tyrni-kuorinta-aineen sekä koivunmahla-karpalo kosteusvoiteen. 

Silé Cosmetics Ritual pitää sisällään neljä vaihetta: Joka toinen päivä kuivaharjataan ja joka toinen päivä kuoritaan ihoa; välipäivinä sitten kosteutetaan. 
STEP 1 Kuivaharjataan joka toinen päivä ennen peseytymistä. Kuivaharjaus kiinteyttää ja stimuloi kollageenin tuotantoa, mikä estää ihon ennenaikaista vanhenemista. Kuivaharjaus tehostaa ihon pintaverenkiertoa ja irroittaa kuolleita ihosoluja. Säännöllisellä käytöllä voidaan saada näkyviä tuloksia selluliitin hoidossa. 
STEP 2 Levitään kosteusvoide puhtaalle, kuivalle iholle. 
STEP3 Kuoritaan iho joka toinen päivä. Samana päivänä ei kuivaharjausta ja kuorintaa saanut tehdä.
STEP 4 Levitään kosteusvoide pesun jälkeen puhtaalle ja kuivalle iholle. 
Kuivaharjauksen hyödyt tietää jokainen eli harjaus tasoittaa ihoa, parantaa ihon pintaverenkiertoa ja vahvistaa lymfan kulkua sekä häivyttää selluliittia. Harjaus aloitetaan aina alhaalta ylöspäin kohti sydäntä ja edetään pyörivin liikkein. Harjaus stimuloi myös omaa kollageenin tuotantoa.
Ensimmäisen kuivaharjauksen jälkeisen kuivan ihosolukon määrää ei voi kukaan edes kuvitella! En olisi itsekään uskonut! 

Silé Gold Tyrni on ikääntymistä hidastava kuorinta-aine eli ihan passeli +55v iholle. Se poistaa kuolleet ihosolut uudistaen ihoa. Minulla on aina ollut äärimmäisen pintakuiva iho, ja nyt vanhemmiten se piirre on vain korostunut. Kuorinta-aine on tosi rouhea koostumukseltaan, mutta kun siihen saa käsituntuman niin ihossa tuntuu hyvälle. Ja se todella kuorii ihon ihanasti.

Koivunmahla-karpalovartalovoide sisältää 77% suomalaista koivunmahlaa,joka suojaa ja korjaa vaurioitunutta ihoa. Se sisältää myös hyaluroni-happoa, sheavoita sekä kauraöljyä eli kaikkea ihanaa, mitä vaativa suomalainen iho tarvitsee. Ja mikä parasta, vettä se ei sisällä ollenkaan! Puhtaalle iholle se imeytyi tosi nopeasti jättäen iholle ihanan tunteen ja tuoksun. 
Olen nyt käyttänyt tuotteita runsaan viikon, ja huomaan jo nyt eron ihoni kunnossa. Kuiva, suomuinen ihosolukko varsinkin reisissäni on poissa, ja terveennäköinen iho on tullut tilalle.
Tämä tuotesarja onkin ratkaisu atooppiselle ja kuivalle iholle.
Laitan todella paljon painoarvoa tuotteiden luonnollisuudelle ja kotimaisuudelle, ja vaakakupissa painaa myös eläimillä testaamattomuus.

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan tätä huipputuotesarjaa, käytä tilatessasi
koodia ELINA30 . Saat 30% alennuksen tilaamistasi tuotteista.

sunnuntai 6. helmikuuta 2022

MUUTOKSEN VUODET








Mitä tuleman pitää...
Miten aika rientääkään, vaikka koronan kourissa ollaan kärvistelty jo kolmatta vuotta! Muistan silti jokaisen peruuntuneen festarin, häätilaisuuden, lomamatkan ja ystävien kanssa menetetyn viikonlopunvieton. Kaikki ne nakuttavat yhä takaraivossa, vaikka en yleensä menneitä kauaa muistelekaan. Pitkää pinnaa ja sopeutumista tämä aika on kyllä vaatinut meiltä kaikilta ja opettanut  paljon.


Työssä on pitänyt opetella uudet korona-ohjeistukset lähes joka aamu, jotta on osannut ohjeistaa asiakkaita sen viimeisemmän tiedon mukaan. Kateuden siemen rinnassa olen lukenut somessa toisten päivityksiä etelänmatkoista, mutta tuliaisena tuotua covid-tartuntaa en ole kadehtinut. Tosiasia taitaa kuitenkin olla, että koronatartunnan tulee saamaan tässä ajassa lähes jokainen, vaikka kuinka yrittäisi siltä välttyä. 


Olen sen verran optimisti ja varma siitä, että kaksi kesää hyllyssämme odotelleet Pori Jazz-konserttiliput tulevat vihdoin käytetyiksi tänä kesänä, ja tulossa on mahtava jazz-viikonloppu. Toiveissa on muutakin tälle vuodelle; ei mitään suuren suuria asioita, mutta jotain kuitenkin. Korona piirtää varmasti  elämälle suuntaviivat tällekin vuodelle, ja niiden mukaan mennään, mutta nyt uskaltaa jo suunnitella turvallisin mielin esim. kauankaivattuja ulkomaanmatkoja. Ensi syksyn matka Etelä-Eurooppaan on jo suunnitteilla eli suunnatako rantalomalle vai uppoutuako vanhojen kulttuurikaupunkien aarteisiin? Kuinka hyvältä tämä pähkäily taas  tuntuukaan, ja kuinka sitä on hartaasti odotettu! Täytyy silti tunnustaa, että tämän korona-ajan myötä on kotimaan matkailun määrä meidän kohdallamme kasvanut merkittävästi, ja varmasti ensi kesä mennään vielä samalla kaavalla. Kunhan tilanne muualla maailmassa koronan osalta hieman rauhoittuu niin ehkä jo ensi talvena uskaltaa matkustaa hieman Eurooppaa kauemmas. 


Nyt kuitenkin eletään keskellä ihanaa talvea, ja luonto antaa parhaintaan. Mikä voisikaan olla kauniinpaa kuin valkoisena hohtava hanki auringonpaisteessa? Eipä kyllä mikään! Talvesta pitää nauttia niin kauan kuin sitä vielä tällaisena kestää! 


Talven keskellä on hyvää aikaa miettiä myös muita asioita; tämän tietää hyvin myös  omakotitaloasuja, joka omistaa puutarhatontin. Tulevaksi kesäksi on suunnitteilla uusia pihaprojekteja, ja se tietää paljon pihatöitä. Vanhaa täytyy uudistaa, ja uuttakin pitää luoda. Paljon on suunnitelmia takataskussa, ja suurin osa niistä odottaa siellä vielä päivänvaloa. Vanhetessani olen huomannut, että ideoita poksahtelee tämän tästä, mutta kauniina kesäpäivänä on kuitenkin paljon mukavampaa istua laiturilla ja katsella ohiajavia paatteja, ja kuunnella lokkien kirkuntaa kuin ryhtyä toteuttamaan niitä.


maanantai 27. syyskuuta 2021

TUHANSIEN TUNTEIDEN SYKSY

        

Voi että, minkälainen kesä meillä onkaan takana! Toukokuussa alkanut ja elokuun alkuun kestänyt ihana helle helli meitä, ja varmasti jokainen pystyi nauttimaan siitä omalla tavallaan. Oman puutarhan ja kasvihuoneen omistajat saivat  mahtisadon, kunhan vaan jaksoivat sinnikkäästi kastella. Vilvoittavat vedet vetivät puoleensa varsinkin lapsia ja lapsenmielisiä, ja viileät metsät varjoisine polkuineen houkuttivat puolestaan patikoimaan ja nauttimaan luonnon rauhasta.


Syksy on varsin monelle luopumisen aikaa. Helteinen, pitkä kesä on mennyt, kukat kuihtuvat ja kaikki kaunis ympäriltä lakastuu ja häviää vähitellen. Luonto antaa lopulta periksi ja luovuttaa. Pian ihana vehreys on muuttunut ensin ruskan eri sävyiksi, ja sitten tasaisen harmaaksi maisemaksi. Muuttavat linnut lähtevät laji toisensa jälkeen , ja lopulta hiljaisuus laskeutuu. Jossain vaiheessa elämän on  kuitenkin jatkuttava, ja itseaiheutetusta vellovasta suosta on pystyttävä nousemaan. 


Kun puutarhatyöt on tehty, ja piha laitettu talvikuntoon, jää aikaa yllin kyllin muuhun puuhasteluun. Jos kaipaa jotain uutta ja erilaista ja omaa näppärät sormet niin syksyinen luonto ja metsä tarjoavat runsaasti materiaalia kaikenlaiseen kivaan tekemiseen. Nyt on hyvä aika kerätä talteen kaikkia aarteita,  mitä luonto tarjoaa: kävyt, sammaleet ja jäkälät ovat erinomaista materiaalia. Ne pitää kuitenkin muistaa kerätä koriin maanomistajan luvalla. 


Miten sinä saat pitkät, pimeät syksyiset illat kulumaan parhaiten? Hautaudutko sohvan nurkkaukseen villashaalin alle hyvän kirjan kanssa, vai etsitkö itsellesi uuden harrastuksen tulevaksi talveksi? Moni tarvitsee jotain tekemistä, ajankulua, jotta saisi ikävähkön ja pimeän vuodenajan kulumaan nopeammin. Toiset lataavat akkujaan, kunnes joulunalusaika sytyttää heidät uudelleen liekkeihin.
Rentouttavaa syksyä sinulle 🍁🍂🌻🌞!




lauantai 19. kesäkuuta 2021

SUOMALAINEN JUHANNUS

Juhannus; tuo kaikenkansan valon, yöttömän yön ja keskikesän juhla, on täällä taas tuossa tuokiossa, joten valmistautuminen siihen alkaa olla jo käsillä. Toki ne, jotka olisivat halunneet viettää mökkijuhannuksen veden äärellä ovat jo auttamattomasti myöhässä. Mökkejä ei ole enää ollut saatavilla pitkiin aikoihin. 

Perinteisen juhannuksenviettäjän lista on pitkä. Juhannuksena pitää liputtaa, koska silloin  vietetään myös Suomen lipun juhlaa. Se on ainoa liputuspäivä, jolloin lipun saa jättää salkoon koko yöksi. Lippu nostetaan ylös juhannusaattona klo 18 ja lasketaan alas juhannuspäivänä klo 21. Lipun salkoon hissaamisessa on aina oma viehätyksensä.


Jos haluaa pitää vahvasti perinteistä kiinni niin salaperäisyys ja taikominen ovat aina kuuluneet juhannukseen. Valoisa yö on antanut juhannuksen  juhlintaan mystisiä piirteitä. Itse muistan lapsuudesta serkkuni kanssa keränneeni seitsemän erilaista kukkaa, ja laittaneeni ne yöksi tyynyn alle uniennäön toivossa. Joskus meidän piti hyppiä seitsemän eri aidan yli; ongelmaksi vain  muodostui niin monen aidan löytäminen. Kerran  piti yöllä katsoa kaivoonkin, jotta näkisi siellä tulevan sulhonsa kasvot. Itku tuli,  kun siellä pohjalla näkyikin monta kuollutta sammakkoa.
Jos vanhan ajan juhannustaiat ja uskomukset kiinnostavat niin käy lukemassa niistä. Jos vaikka syttyisi palava halu tänä mittumaarina kokeilla joitakin vanhoja taikoja 

Minun lapsuudessani heti keväisin mökkikauden alussa ryhdyttiin liiterien ja suulien siivoukseen, mistä alkoi sen vuoden juhannuskokon kasaaminen. Joinakin vuosina kokosta tuli suurensuuri, toisinaan taas kokkoa ei saatu aikaiseksi ollenkaan. Pienestä lapsesta kokot tuntuivat aina suurilta,  ja ne olivat upeita. Niiden tarkoitus lienee alunperin ollut pahojen henkien karkoittaminen, mutta meilläpäin saatiin näin turhat roskat nurkista pois. Pitää muistaa, että vielä tuohon aikaan esimerkiksi meret ja joet toimivat likaviemäreinä, ja sinne sai laskea ihan mitä tahansa. Siksi kai välillä kaloilla  oli kolme silmää, tai niillä ei ollut silmiä ollenkaan. 

Se, mikä kautta aikojen on kuulunut juhannukseen ja juhannuksen viettoon on hyvä ruoka ja oma perhe/ystävät. Moni aloittaa uusien perunoiden syönnin juhannuksesta, ja perinteinen mansikkakermakakku kruunaa monen  kahvipöydän. Joulumeny tarjoillaan meillä perinteen mukaan jo ties monettako kertaa. Koti koristautuu kukkasin, ovenpielet saavat pikkukoivut kylkiinsä, ja kaikki on valmista vastaanottamaan juhannusjuhlijat. Tämä vuonna meitä on jälleen yksi lisää; kesäkuun 13.pvä syntynyt neitokainen osallistuu elämänsä ensimmäisiin juhannuskekkerisiin. Toivotaan lämpimiä ilmoja ja ikimuistoisia hetkiä. Turvallista ja lämpöistä juhannusta myös sinulle  lukijani ❤❤


sunnuntai 4. huhtikuuta 2021

PÄÄSIÄISEN MENY!

Kerrankin pääsiäinen osuu ajankohtaan, jolloin talvenselkä on taittunut, ja terminen kevät on melkein täällä. Haravat ja kottikärryt on kaivettu varastosta, ja pitkät pyhät kutsuvat seireenin tavoin ulkoilmaihmisiä joko pihatöihin tai muuten vaan ihastelemaan keväistä luontoa. Ihanista aurinkoisista päivistä pitää ottaa kaikki irti tavalla tai toisella. Tulppaanien ja narsissien pienet alut hurmaavat joka kevät yhä uudelleen ja uudelleen, ja palaavien joutsenten sekä hanhien iloiset kaakatukset saavat sydämet sykkimään. Oi, miten ihanaa aikaa kevät onkaan!

Tänä vuonna yhteistä pääsiäislounasta perheen kanssa pääsimme nauttimaan vasta sunnuntaina. Me odotamme aina muuta perhettä innolla tulevaksi, sillä naurua ja pulppuavaa puheensorinaa on aina niin ihana kuunnella. On ollut siunaus saada monta lasta; nyt näin hieman  vanhempana sen on todella ymmärtänyt ❤.  Alkupalaksi päädyimme valmistamaan täytettyjä munia tonnikalatäytteellä. Päätös munista syntyi lähinnä siitä syystä, että kaikkia tarvittavia raaka-aineita löytyi jo valmiiksi jääkaapista: kananmunia, kermaviiliä, majoneesia ja tonnikalaa. Pienenpientä ruohosipuliakin puskee jo muuten ylös kasvihuoneesta. Tämän valmistamiseen ei kauaa mennyt, ellei munien keittämistä lasketa mukaan. Täytettyjen munien kylkeen teimme vielä alkupalaksi toast skageneita, tyypillisiä ruotsalaisia pieniä katkarapuleipiä. Leivistä kannattaa tehdä aika pieniä, koska ne on jumalattoman hyviä, ja jo pelkästään niitä haluaisi syödä vatsansa täyteen.


Lammas pääsäisruokana ei ole oikein koskaan lyönyt itseään läpi meidän pääsiäispöydässämme. Rannikolla kun asumme niin kala on aina takuuvarma tarjottava, ja pestolohi on lähes kaikkien suosikki. Reilussa puolessa tunnissa valmistunut kalaherkku nautittiin perunamuusin ja hyvän tuoresalaatin kanssa  aurinkoisessa, mutta tuulisessa säässä. . Joulun jälkeen varasin pakastimeen muutamia lanttu- ja porkkanatuoresosepusseja, joten pitihän tähänkin väliin laatikot tehdä. Eihän kunnon joululaatikoita mikään voita, oli sitten vuodenaika mikä tahansa. 
Koko meidän perhe on todella perso makealle, joten jälkiruokakahvin kera nautittu leivonnainen piti miettiä tarkkaan. Tarpeeksi makeaksi rankattiin Kinder-käärötorttu, ja herkullista sekä suussasulavaa se kuulemma olikin. Itselleni tein sokerittoman rahka-rusinakakun, joka sekin maistui hyvältä kahvin kanssa. 

Ja koska on pääsiäinen, ja pääsiäisenä kuuluu syödä myös suklaamunia niin kyllä niitäkin riitti ähkyyn asti. 

keskiviikko 31. maaliskuuta 2021

ONKO MASKIAKNE KOITUNUT SINUNKIN KOHTALOKSESI?

        
       
Koronakurjimusta on kestänyt nyt yli vuoden. Vielä saamme kuitenkin odottaa tovin, ennen kuin jokainen rokotusta haluava suomalainen on rokotteen käsivarteensa saanut, ja voimme pikku hiljaa alkaa kuorimaan hengityssuojaimia kasvoiltamme. Ne ihmiset, jotka suojamaskeja käyttävät satunnaisesti, esimerkiksi asioidessaan kaupassa tai apteekissa, eivät ehkä välttämättä huomaa mitään ihmeellistä muutosta ihossaan tai sen kunnossa. Se ryhmä ihmisiä, jotka joutuvat työnsä puolesta pitämään hengityssuojaimia 8(-12)tuntia viisi päivää viikossa ovat kuitenkin ihonsa kanssa kovilla. Jatkuva, joka päiväinen maskinkäyttö aiheuttaa herkkäihoisille iho-ongelmia, joista on vaikea päästä eroon maskisuosituksen yhä jatkuessa. Maskin käyttö voi laukaista aknen tai pahentaa jo olemassa olevaa iho-ongelmaa. Myös huulet saavat osansa tästä kurjuudesta: monella ne ovat todella kuivat ja rohtuneet. Hengityssuojaimen käytöstä johtuvia iho-ongelmia kutsutaan maailmalla maskiakneksi. Ongelma-alueet maskiaknessa ovat maskin alle jäävät ihoalueet. Kostean maskin alla hiki ja lika tukkivat ihohuokoset helposti. Ne tulehtuvat ja kehittyvät finneiksi. Lisäksi hiertävä maski voi yhdessä kosteuden kanssa toimia bakteerien elatusalusta. Jos jotain positiivista asiasta haluaa löytää niin varmaa on se, ettei ole yksin ongelmansa kanssa. 
Maailma pullistelee tällä hetkellä maskiaknesta kärsiviä ihmisiä. Asialle on kuitenkin jotain tehtävissä. Jos pystyt itse vaikuttamaan kasvomaskisi kokoon niin valitse sellainen maski, joka istuu hyvin kasvoillesi: se ei saa kiristää, mutta ei myöskään liikkua edestakaisin. Muista myös vaihtaa se puhtaaseen ja kuivaan parin tunnin välein. Älä myöskään koskettele maskiasi käsilläsi, koska silloin viet lisää bakteereita käsistäsi jo ennestään herkille alueille kasvoillasi. 
Sitten kaikki fokus ihonhoitoon! Jo Kleopatra, Niilin kuningatar, vaali kauneuttaan aloeveran voimalla. Forever Living Produtcs on 43-vuoden ajan kehittänyt aloeverapohjaisia, hoitavia ihonhoitotuotteita. Ne ovat ekologisia ja täysin vegaanisia, ja ne ovat kaikki saaneet arvosanan EXCELLENT Dermatestin suorittamissa puolueettomissa dermatologisissa testeissä. Ainoastaan yksi ihminen miljoonasta on aloeveralle allerginen; se on erittäin hyvin siedetty eli erinomainen ainesosa ihonhoitotuotteissa. Voin suositella tuotteita yli kymmenen vuoden käyttökokemuksen jälkeen. Lisäksi kaikilla tuotteilla on 90 pvän tyytyväisyystakuu. On todella tärkeää, että huolehdit säännöllisesti ihosi puhdistuksesta/hoidosta, vaikka et heti näkisikään siinä mitään muutosta. Älä kuitenkaan anna periksi, vaan jatka sitkeästi.


Puhdista ihosi hyvin aamuin illoin ihonpuhdistusaineella, joka ei kuivata vaan jättää ihollesi kosteuden tunnun. Suosi kasvipohjaisia ja runsaasti ihoa hoitavia ja pehmentäviä ainesosia sisältäviä puhdistustuotteita. Foreverin Sonya refreshing gel cleanser sisältää luonnollisia puhdistavia ainesosia sekä myös antioksidantteja ja C-vitamiinia. 
Jos ihosi on kovin ärtynyt, vältä mekaanista kuorintaa, mutta jos kuitenkin haluat kuoria sitä  niin taputtele kuorinta-aine kevyesti kasvoillesi ja huuhtele pois. Aloe scrub sisältää mietoja puhdistavia ainesosia sekä antioksidantteja, ja pienet jojobahelmet hoitavat kuorinnan tehokkaasti. 
Puhdistuksen jälkeen käytä laadukasta kasvovettä tasaaamaan ihosi PH-arvon. Liian emäksinen iho herkistyy ja tulehtuu herkästi. Kasvovesi myös sulkee ihohuokoset, jolloin kosteus jää ihon sisään, ja tällöin myöskään lika ja rasva eivät pääse tunkeutumaan sisälle ihohuokosiin. Tärkeää on myös, ettei kasvovesi sisällä alkoholia. Forever balancing toner sisältää runsaasti ihoa hoitavia ja kosteutta säilyttäviä ainesosia. 
Levitä päiväksi puhdistetulle iholle kevyt rauhoittava kosteuvoide. Sonya soothing gel moisturizer sisältää runsaasti meheviä kasviperäisiä ainesosia ja on ihanan viilentävä, koska on geelipohjainen. Se imeytyy ihoon kosteuspommin tavoin jälkiä jättämättä, jolloin  ihosta tulee ihanan kostean tuntuinen. 
Älä käytä meikkivoiteita maskin alla; ne ainoastaan tukkivat ihohuokosesi huonoin seurauksin. Korosta sen sijaan silmiäsi ja kulmiasi. 
Foreverillä on myös erikoistuote, Sonya refining gel mask, voide, joka levitetään yöksi kosteusvoiteen sijaan. Ihohan korjaa itse itseään yöaikaan, joten geelipohjainenkasvonaamio levitettynä yöksi toimii loistavasti. Peset sen aamulla pois ja kasvosi kiittää: sait todelliset kauneusunet. Tuote säätelee talintuotantoa ja kosteuttaa ihoa. 
Suomen koronarokotusohjelmaa ruoditaan parhaillaan uudelleen, ja on vielä epäselvää, kauanko  joudumme suojaamaan itseämme. Varmaa on kuitenkin, että  hengityssuojainten käyttö on jäämässä käytäntöön jossain muodossa. Siksi ihonhoitoon kannattaa panostaa hankkimalla laadukkaita, kasvipohjaisia tuotteita ja löytämällä tarpeeksi aikaa huolehtia ihon hyvinvoinnista.
                     
                    

maanantai 1. helmikuuta 2021

DIETTI VAI KOKONAAN UUSI ELÄMÄNTAPA?

Teitkö uuden vuoden lupauksen parantaaksesi ruokailutottumuksiasi, lisätäksesi liikunta vai syntyäksesi vallan uudeksi ihmiseksi aloittamalla terveellisen elämän? Tuttuja, kliseisiä lauseita varmasti moneen korvaan. Epätoivon puuskassa ne on helppo sanoa ääneen, mutta niiden toteuttaminen onkin jo vallan toinen asia. Vaatii todella suurta päättäväisyyttä ja luonteenlujuutta pudottaa painoa, jättää ruokavaliosta pois kaikki epäterveelliset vaihtoehdot ja rakentaa se kokonaan uudelleen. Toki jos syyt terveellisemmän elämän etsimiseen ja löytämiseen ovat palkitsevia, sen eteen on valmis ponnistelemaan ja tekemään enemmänkin töitä. Jos syyt sen sijaan kohdistuvat terveyteen, tavoitteena on vain ja ainoastaan kokonaan uusi elämäntapa.
Itse olen aina ollut perso makealle, ja jo pienestä tytöstä asti makea on maistunut. 1970-luvulla ei viikkorahoja tunnettu, ja rahat karamelleihin oli hankittava itse jollakin tavoin. Silloisen parhaan ystäväni kanssa pyöräiltiin lähes päivittäin  läheiselle kaatopaikalle, missä etsittiin poisheitettyjä johdon pätkiä tarkoituksena irroittaa niiden sisältä kuparit. Ne taas myimme paikalliseen romuttamoon, ja sitten suunnistimme karamellien ostoon. Kyllä siis meillä täällä Suomessakin on kaatopaikkalapsia ollut, mutta vähän eri syistä kuin nykyään kolmansissa maissa. Toki tämä aktiviteetti loppui nopeasti, kun äitini sai siitä tietää. Onneksi 70-luvulla vielä kyläiltiin ahkerasti joka viikonloppu, ja se tiesi aina masaliisoja, tiikerikakkuja ja unelmatorttuja. Tuolloin vielä kaikki leipoivat herkkuja joka viikko.
 Tammikuun alussa tein päätöksen, jota olin pyörittänyt mielessäni jo jonkun aikaa. Koska en yrityksistäni huolimatta ollut pystynyt vähentämään makean syömistäni siinä määrin kuin olin toivonut, päätin ryhtyä sokerittomalle ruokavaliolle. Päätös oli pakko tehdä nyt, sillä joulun jäljiltä kaapit notkuivat vielä herkkuja, ja joulukuun lopulla murtunut varpaani esti kaiken liikunnan harrastamisen. En kuitenkaan kerännyt kaapeista pois keksejä tai suklaalevyjä, vaan luotin omaan vankkaan päätökseeni. Vaikka olenkin sokerihiiri, olen aina kuitenkin pyrkinyt syömään terveellisesti ja järkevästi, ja olen aina liikunnut paljon. Terveellisellä syömisellä ja liikunnalla kompensoin makeansyömistäni aika pitkään. Jossain vaiheessa karsin pois ruokavaliostani lähes tyystin myös punaisenlihan ja vehnäjauhot. Päivittäin käytössäni on ollut jo pitkään Forever Living Products`n puhtaita ravintolisiä, kuten aloemehu, arginiini, viherjauhe, D-vitamiini ja kasviperäinen kollageeni.

 Ensimmäiset viikot ilman makeaa eivät suinkaan olleet helppoja. Tilannetta helpotti suunnattomasti, kun törmäsin karppisokeriin eli sokerittomaan sokeriin! Mikä onni ja autuus! Leivoin sokerittomia pullia, ja kohokohtani onkin heikkona hetkenä kahvi ja sokton pulla. Karppisokerireseptejä löytyy netistä runsaasti, mutta minä käytän omia ohjeitani lisäämällä niihin vain hieman enemmän karppisokeria. Muuten syön normaalisti eli runsaasti kasviksia, hedelmiä ja pakastimesta marjoja. Kaupassa käydessä pitää kuitenkin tutkia tarkkaan ostettavista elintarvikkeista tuoteselosteet, jotta löytää oikeat tuotteet ja oppii välttämään mahdollista piilosokeria.
 Sokerittomia reseptejä (herkku- sellaisia) etsivä kyllä löytää. Banaani-mansikkapehmiksestä tuli myös suosikkini:
 2 kpl ylikypsää banaania
 1-2 dl pakastemansikoita
           tilkka maitoa
 Pilko kuoritut banaanit pakastepussiin ja jäädytä pakastimessa. Anna jäisten mansikoiden ja banaanien olla vähintään 15min huoneen lämmössä. Kumoa kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja soseuta. Syö heti! Nam!


 Sokeriliemessä marinoitu elimistöni totuttelee pikkuhiljaa sokerittomaan elämään, eikä makeaa tee enää näin kuukauden kurjimuksen jälkeen joka päivä mieli. Hyviä vaikutuksia huomaan jo nyt tapahtuneen terveydessäni, ja olen siitä enemmän kuin iloinen. Paino ei ole tippunut paljoakaan, ja siihen vaikuttaa suurelta osin liikkumattomuuteni. Ihanat hiihtoladut ja sukseni saavat nyt odottaa ainakin kuusi viikkoa, kunnes varpaani parantuu, ja suuri toiveeni on, että lumi pysyisi maassa. Hiihtäminen jäällä auringon paisteessa merilintuja katsellen on suurimpia nautintoja, mitä tiedän. Yyteriin avatut kuntoportaat on vielä testaamatta, mutta ehkä kevät on sittenkin otollisempaa aikaa siihen. Suolistoni on rauhoittunut ja voi nyt paremmin kuin aikoihin, ja sokerin aiheuttama pöhötys elimistössäni on poissa.  Päänsärytkään eivät ole kiusanneet entiseen malliin. Olen myös huomannut muutoksia ihoni hyvinvoinnissa; se näyttää kirkkaammalta ja kuullaammalta. Olen kovasti tykästynyt Foreverin ekologiseen ja kasvipohjaiseen Sonya-ihonhoitosarjaan. Se suojaa ja kosteuttaa ihanasti kuivuuttaan kiristävää ihoa näin talvella. 

 Olkoon niin tai näin, aion tästä edespäin jatkaa terveellisemmällä tiellä: katsoa ja miettiä tarkemmin, mitä suuhuni laitan. Ihminen on kuitenkin erehtyväinen ja lipsumisia voi matkan varrella tulla, mutta its only human 💕. Päämäärä on tärkein!

Want to translate the text in english?