keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

LEIPOMISEN IHANUUS





Suolaista ja makeaa


Kun lapset olivat pieniä, leivoin aktivisesti joka päivä: sämpylöitä, leipää ja makeita kakkuja ja piirakoita  kahvipöytään. Monilapsisessa perheessä 1990-luvun lama-aika opetti ottamaan käyttöön kaikki mahdolliset keinot rahan säästämiseen, ja leipominen oli yksi niistä. Pakon sijasta leipomisesta tuli kuitenkin vähitellen elämäntapa, ja kotilämpimäisiä on meillä aina arvostettu todella korkealle.

Itse mieluummin leipoisin ja nautiskelisin suolaisia piirakoita, mutta muu perhe on enemmän makeiden perään. Vanha kunnon 70-luvun klassikko, iso lihapiirakka uunipellille ei petä koskaan. Muistan jo pienenä tyttönä äitini valmistaneen sitä, ja kuinka hyvältä se jo tuolloin maistuikaan.
Perheen kokoontuessa yhteen kaikki tietävät aina saavansa jotain hyvää. Tällä kertaa valitsinkin suolaiseksi juuri varman ja helpon, mutta herkullisen lihapiirakan.
Siihen tulevan pohjan voi toki tehdä itsekin, mutta minä menin helpoimman kautta ja ostin kaupasta kaksi valmistaikinaa.

LIHAPIIRAKKA

   
       2 kpl sulanutta valmisvoitaikinaa
       2 kpl  kananmunaa (raakana)
       3 dl puuroriisiä, jotka keität 5dl vettä + 1tl suolaa
       hienonnettua sipulia, jonka kuullotat öljyssä
       500-600 g jauhelihaa, jonka maustat mieleiseksesi paistamisen jälkeen

Toisesta voitaikinasta kaulit pohjan ja toisesta kannen piirakallesi. Sekoita kulhossa keskenään keitetyt riisit, paistettu jauheliha, sipuli ja raa'at kananmunat, ja kaada seos pohjan päälle tasaisesti. Nosta kansi päälle ja taita ylimenevät reunat pohjan alle. Voitele munalla ja pistele piirakka kauttaaltaan, ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
                             

Etsiessäni jotain pientä makeapala-ohjetta, törmäsin seuraaviin cup cake-muffinsseihin. Ohje tuntui yksinkertaiselta eikä sisältänyt mitään erikoisia ainesosia, joten pitihän sitä kokeilla. Ohjeesta piti tulla 12 normikokoista muffinia, mutta minun leivonnaiseni ovat aina kokoa large, joten näitä tuli vain kuusi.

CUP CAKE-MUFFINIT

     120g vehnäjauhoja
     140g sokeria
     1,5 tl leivinjauhetta
     ripaus suolaa
     3 rkl pehmeää voita 
     3/4 tl vaniliinisokeria
Lämmitä uuni 170 asteeseen. Mittaa kaikki edellämainitut aineet kulhoon ja sekoita seos tasaiseksi. Jatka sitten taikinan valmistusta nesteiden lisäyksellä
     120 ml maitoa
     1 muna
Sekoita maito joukkoon vatkaimella  ja lopuksi muna. Vatkaa seos tasaiseksi, muttei liikaa. 
Lusikoi seos vuokiin 2/3 verran ja paista, kunnes ovat kullanruskeita (noin 20min). Jäähdytä. Valmista sillä aikaa kuorrutus.
     250 g tomusokeria
     5 rkl pehmeää voita
     2 rkl maitoa
     0,25 tl vaniliinisokeria
     koristeluun jotain, mitä kaapista löytyy
Vatkaa voi ja tomusokeri, kunnes ovat tasaisesti sekaisin ( seos jää kuivaksi). Lisää maito+vaniljasokeria teelusikallinen kerrallaan ja kun seos on tasaista, vatkaa sitä vielä noin viisi minuuttia, kunnes se muuttuu ilmavaksi.
Pursota tai levitä jäähtyneiden muffineiden päälle ja koristele mielesi mukaan.

JA SITTEN NAUTITAAN PARHAASSA SEURASSA ❤


(Alkuperäinen ohje The Hummingbird Bakery keittokirjasta)
                           

                                           

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Want to translate the text in english?