tiistai 15. joulukuuta 2020

JOULUN ODOTUS

           

Maailma on ollut murroksessa jo kohta vuoden, eikä enää paluuta entiseen ole, vaikka sitä haikailevia vielä löytyykin. Tinder-treffit, perhetapaamiset, sukukokoukset ym eivät olekaan enää niin helppoja järjestää, vaan ne vaativat mielikuvitusta ja paljon vaivannäköä tapahtuakseen. Korona on ollut ja pysyy ihmisten huulilla vielä kauan, vaikka nyt markkinoille tullut rokote osoittautusikin tehokkaaksi. Ensin odotettiin kuumeisesti rokotetta, ja nyt sen tultua markkinoille alkaa rokotevastaisuus vahvasti  nostaa päätään. Maailmanlopun ennustajat ja salaliittoteoreetikot ovat elementissään, ja otollista alustaa niille tuntuu löytyvän joka paikasta. Tosiasia kuitenkin on, että ilman rokotetta ihmisen elämä vaikeutuu suunnattomasti. Toki pienessä ajassa kehitelty rokote pelottaa monia sivuvaikutuksineen, ja tämä saa ihon nousemaan kananlihalle, mutta ajatus vapaammasta elämästä sen myötä tuntuu houkuttelevalta. Matkustus-, liikkumis- sekä kokoontumisvapauden menetykset ovat saaneet meidät huomaamaan, mitä vapaus itse kullekin merkitsee. Jotain on siis tehtävä jos aikoo saada ne takaisin. 

 Yksi asia, mikä aina saapuu ajallaan, olkoonkin maailmantilanne mikä tahansa on joulu. Siihen kuuluvat asiat, jotka vanhemmiten haluaa aloittaa aina vain  aikaisemmin, tuovat selkeyttä ja  jatkuvuutta tähän epävarmaan aikaan. Kodista on tullut turvasatama, ja siitä yrittää luoda itselleen ja perheelleen mahdollisimman lämpimän pesän, minne kaipaa heti sieltä lähdettyään.

Joulunodotukseni alkaa yhä joulukorttien tekemisellä. Lasten ollessa pieniä ne askarreltiin aina yhdessä. Lintuni ovat lentäneet pesästään jo aikoja sitten, mutta en vieläkään malta päästää irti tästä perinteestä. Yritän sentään etsiä nykyisin helpoimman tien niiden valmistamiseen.  Itseä aina ilahduttaa saada ominkäsin valmistettu kortti, ja arvostan suuresti siihen kulutettua aikaa. Korttieni nimilista hupenee vuosi vuodelta, sillä vanhapolvi nukkuu pikku hiljaa pois, ja  nuorempi sukupolvi lähettää mieluummin sähköisiä tervehdyksiä ystävilleen.

Jos haluat kotiin ihanan ja raikkaan tuoksun niin kuivaa silloin kaikki kuivettuneet ja syömäkelvottomat appelsiinit ja mandariinit uusiokäyttöön. Viipaloi ne pellille, ripottele päälle tomusokeria ja laita uuniin 4 tunniksi kuivumaan kiertoilmalle n 70 asteeseen välillä niitä kääntäen. Sokeri saa värin säilymään kirkkaampana. Niistä saa kivoja ja tuoksuvia koristeita kukka-  ja kynttiläasetelmiin tai maljakkoon havunoksiin roikkumaan. Itse rakastan hyasintteja ja niiden tuoksua. Rakennan vanhoihin, käytöstäpoistettuihin kakkuvuokiin kukka-asetelmia hyasinteista, kuivatuista appelsiineista, kanelitangoista ja sammaleesta. Niissä tuoksuu minun jouluni. 

Perinteisesti laitan  paraatipaikalle esille lasteni tarhassa itse askartelemiaan tonttuja ja enkeleitä, joita olen säilyttänyt suurimpina aarteinani. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä tärkeämmiksi ne muuttuvat. Jouluhan on lasten juhla, ja me aikuiset elämme joulua lasten kautta. Omien lasten kasvettua ja aikuistuttua sitä odottaa uutta sukupolvea  löytämään joulun ihmemaan ja sen salaisuudet. Silloin saa samalla itse syyn nauttia taas joulusta piirun verran enemmän. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Want to translate the text in english?